A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V W Y Z

Garvestoffer

Generelt om garvestoffer

Garvestoffer, eller kemisk set polyhydroxyforbindelser, kendetegnes ved, at de formår at ændre proteinstrukturernes egenskaber på en sådan måde, at de bliver tværbundet med hinanden. Proteinerne denatureres og mister derfor deres traditionelle funktioner i dyreskindet. Resultatet er et slidstærkt og holdbart læder.  Konservering af læder ved hjælp af forskellige garvningsmidler har fundet sted siden den tidlige middelalder.

Gerbstoffe Gusti Leder

Effekter af garvestoffer

Ud over konservering har garvestofferne også andre positive virkninger på det færdigbehandlede læder. Efter garvningen har læderhuderne en øget temperaturtolerance og en reduceret svulmende evne. Denatureringen af proteinkæderne medfører også, at huden dehydrerer, trækker sig sammen og er mere fast i sig selv. Garvningsmidler opdeles i to forskellige klasser: naturlige (vegetabilske) garvningsmidler og kunstige garvningsmidler..

Gerbstoffe-Gusti-Leder5c18ccfb1cff8

Naturlige garvestoffer

Når der garves med garvestoffer, der indeholder animalsk fedt som talg, marv, hjerne eller fiskeolie for at konservere læderet. Denne slags garvning giver dog ikke altid et læderlignende resultat.
Tanniner hører til de sekundære plantestoffer og produceres kun i visse celletyper. Vi finder tanniner i en lang række forskellige træer, buske, urter, frugter og nødder. De tjener som et forsvar mod rovdyr, da de kan binde og udfælde proteiner. Dette kan føre til nyre-, lever- og mavesygdomme eller endda dræbe de berørte dyr. For mennesker er tanniner grundlæggende uskadelige.

Natürliche Gerbmittel Gusti Leder

Syntetiske garvestoffer

Kategorien af syntetiske garvningsmidler omfatter kunstige garvningsmidler og mineralske garvningsmidler. Til garvning anvendes mineralske stoffer som f.eks. jern, zirconium, aluminium eller salte af trivalent chrom. Syntetiske stoffer med garvningseffekt omfatter aldehyder (formaldehyd, glutardialdehyd), syntaner og polymerstoffer (harpiksstoffer på basis af akrylater og polyurethaner). 

Künstliche Gerbmittel Gusti Leder

Anvendelsesområder for garvestoffer i læderproduktionen

Nu om dage anvendes chromsalte fortrinsvis til garvning af læder til de fleste beklædningsgenstande og skooverflader. Garvning med vegetabilske midler anvendes til bælter, såler og ridelæder. Syntetiske garvestoffer anvendes til fremstilling af lædersæder i biler. Til vindues- og kostumelæder anvendes garvning med fedtstoffer og fiskeolie.

 Verwendung Gerbstoffe

 

Andre kilder (Adgang 14.12.2018):

  • vitamimix(punkt)de/gerbstoffe-aufgaben-und-wirkungen/

  • de(punkt)wikipedia(punkt)org/wiki/Gerbstoffe

  • gusti-leder(punkt)de/lexikon/gerbung

  • gusti-leder(punkt)de/lexikon/pflanzengerbung

  • gusti-leder(punkt)de/lexikon/synthetische-gerbung

Produktempfehlungen

Therese model Therese
Håndtaske shopper læderskuldertaske med lynlås brun læder
479,00 DKK 519,00 DKK
Karisma model Karisma
Skuldertaske håndtaske læderhåndtaske dame brun læder
129,00 DKK 279,00 DKK
Ruben model Ruben
Rejsetaske sportstaske håndbagage retro brun læder 36L
959,00 DKK
Ollie model Ollie
Skuldertaske lædertaske Arbejdstaske herre brun læder
479,00 DKK 679,00 DKK
gusti-laeder.dk Reviews with ekomi.dk