A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V W Y Z

Yak læder

Læderet af yak, en kvægtype, der er udbredt i Tibet og Centralasien. Kvæget i højbjergene kaldes også for grynteoksen på grund af dets konstante, højlydte grynten. Læderet har en lang tradition og blev allerede brugt af de tibetiske nomader til at fremstille tøj, sko, bælter, tasker, lassoer, hestesadler og andre ting til hverdagsbrug.

På grund af de ekstreme levevilkår i bjergene er skindet og dermed læderet meget robust og varmeisolerende. Sammenlignet med europæisk oksehud er det mere modstandsdygtigt og tungere med samme tykkelse. Skindets tekstur afhænger også af køn og alder. Yakskind er sædvanligvis mindre end kvægskind. De fleste yakdyr har i dag et areal på mellem 2,5 og 4 kvadratmeter. Med alderen, ligesom hos kvæg, vokser muskelfibrene, og huden bliver tykkere, grov og ujævn.

Yakleder10CsxGMmIJiDhx

Traditionel forarbejdning

Der findes forskellige forarbejdningsmetoder, hvor den traditionelle læderforarbejdning normalt er begrænset til et par få trin. Ofte lægges de nye huder først i blød med kærnemælk og derefter tumles de med en pind. Alternativt lægges de i blød med vand, hvorefter fedt- og kødresterne fjernes. Efter tørring rulles de tæt sammen, omvikles med snor og kværnes med fødderne i tre til fire dage. I løbet af denne periode åbnes rullen op igen, hvorefter huden strækkes. De færdige skind behandles på ny med fedt for at gøre dem smidige og bløde.

Yakleder2

 

 

Kilder: (Adgang 31.01.2019)

  • www.leder-info(punkt)de/index.php/Yakleder

  • www.lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/Yakleder

 

Vores produkter

Moreno A. Moreno A.
Rygsæk cykeltaske lædertaske styrtaske city-rygsæk med valgfri -plade backpack rygtaske bæretaske transporttaske vintage brun læder
fra 719,00 DKK
Emil model Emil
Pung pengepung kortholder flad superflad herre brun læder
89,00 DKK
gusti-laeder.dk Reviews with ekomi.dk