A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V W Y Z

Fedtgarving

Generelt om fedtgarving

Da man begyndte at garve, blev læderhuder konserveret med animalsk fedt. Håndværket fik sit dårlige ry i middelalderen, fordi man brugte ekskrementer og urin som garvningsmiddel på grund af manglen på konserveringsmidler. En af fordelene ved garvning med animalsk fedt er, at garvestofferne automatisk er til stede efter aflivning af dyrene og kan anvendes øjeblikkeligt. Desuden er garvning med fedtstoffer en forholdsvis hurtig metode, da det kun tager et par dage.

Fettgerbung Leder

Fedtstoffer

Hvis man behandler huder med dyrefedt, får man ikke altid læderlignende egenskaber. Kun fedtstoffer, der oxiderer og dermed tørrer ud, kan omdanne huden til ægte læder. En del animalske fedtstoffer fra landsatte pattedyr har ikke denne egenskab og har derfor ikke den fornødne garvningseffekt. Andre fedtstoffer som f.eks. visse vegetabilske olier (rapsolie, hørfrøolie) eller animalske fedtstoffer som hjerne-, talg-, marv- eller fiskeolie kan derimod få en sådan garveevne.

Tierische Fettstoffe Leder Fettgerbung

Fedtholdigt læder

Behandles dyreskindet med talg eller hjerne, taler man om såkaldt "fedtholdig læder". Ved fedtgarvning gøres læderet desuden holdbart ved at man også røger huderne. Denne metode er forholdsvis hurtig, da den kun tager et par dage. Fedtgarvning med efterfølgende røgkonservering var især kendt blandt de oprindelig indfødte befolkningsgrupper i Nordamerika. Det antages også, at tøjet fra ismanden Ötzi skulle have været fedtgarvet. 
Læder, der er blevet garvet med f.eks. hjerne, er derimod ikke ændret kemisk. Som følge heraf forbliver garvestofferne i et vist omfang vaskbare, og læderet kan hærde efter kontakt med vand. Dette kaldes en uægte garvning (ikke-permanent).

Fettgerbung Ötzi Schuh

Trangarvning og semslæder

Semsskind er et læder, der er garvet med umættede glycerider (traner). Trangarvning anvendes primært til fremstilling af vindues- og kostumelæder. Få mere at vide om dette i vores artikler om trangarvning og semslæder.

Fettgerbung Gusti Leder

 

Andre kilder (Adgang 07.12.2018):

  • leder-info(punkt)de/index.php/Fettgerbung

  • lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/S%C3%A4mischleder

  • lederpedia(punkt)de/lederherstellung/gerbung/fettgerbung

  • leder-info(punkt)de/index.php/Hirngerbung

Vores produkter

Lina Lina
Bog notesbog dagbog bullet journal DIN A6 rustikt brun læder
89,00 DKK
Gustav model Gustav
Pung pengepung kortholder møntholder herre brun læder
239,00 DKK
Amanda model Amanda
Kamerataske lædertaske fototaske
759,00 DKK
Marianne V. Marianne V.
Sadeltaske cykelstyrstaske bagagebærertaske cykeltaske styrtaske siddetaske sadel taske transporttaske cykelkurv cykeltilbehør tyverisikret vintage sort læder
399,00 DKK
gusti-laeder.dk Reviews with ekomi.dk