Safranfarvning
Safranfarvning
Safran er et af de dyreste krydderier, der kan bruges i madlavning og som farvestof. Det meste safran kommer fra Iran, men der dyrkes også safran i andre lande. Safrantrådene plukkes fra den såkaldte efterårskrokus. Safrantrådene kan kun høstes i hånden. Da hver enkelt blomst kun indeholder 3 safrantråde, er safran meget værdifuldt. Når safrantrådene er plukket, skal de tørres. Under tørringsprocessen omdannes det indeholdte stof, protocrocin, til farvestoffet crocin. Dette giver den kraftige gul-orange farve. Safranen koges til videre forarbejdning, og læderet farves i dette gule farvebad. Men først når det er tørret, kan det videreforarbejdes.
Yderligere kilder (02.03.2019):
farbimpulse(punkt)de/Teures-Gelb-fuers-Reisgericht-Safran.196.0.html
van-dingenen-over-planten(punkt)nl/8.%20Natuurlijke%20verfstoffen%20Geel.html