A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V W Y Z

Brøndgarvning

Generelt om brøndgarving 

Brøndgarving en proces med vegetabilsk garvning eller vegetabilsk garvning. Her foregår garvningsprocessen ved hjælp af planteekstrakter fra f.eks. frugter, bark og træer. Denne proces anvendes hovedsageligt til tunge kvægskind og forvandler dem til stærkt og holdbart læder.

Grubengerbung Pflanzengerbmittel

Arbejdstrin for brøndgarvning

Brøndgarvning er den ældste form for vegetabilsk garvning, som er kendetegnet ved svage garveboucher og lang garvetid. Brøndgarving er en særlig form for vegetabilsk garvning, der foregår i 3 faser.

Farvegang

I "farvegangen" fyldes de nedlagte brønd med brune bouillonger af forskellig styrke i et system med 6-18 brønde. Den sidste brønd indeholder den friske bouillon, der giver de bedste farveresultater. Den ringeste farve opnås i den første brønd, som indeholder den ældste og dermed mest anvendte bouillon. I denne fase lagres pelsen i løbet af nogle få uger og med visse intervaller fra den første til den sidste bouillon.

Gruben Gerbung

Nedsænkning

Den næste fase kaldes for "nedsænkning", eftersom de skind, der skal garves, forbliver i brøndene i flere måneder. De ligger fladt oven på hinanden i flere lag på en trælamelleramme og er hver især drysset med et lag vegetabilsk garvestof. Dette kaldes garvebark. De sænkes ned med lamelrammen og dækkes til sidst lufttæt med et tykt lag garvebark.

Versenk Grubengerbung

Påfyldning

I "påfyldningsprocessen" placeres de forgarvede skind i de tomme brønde. Skind og garvet materiale lægges skiftevis op i bunker, og først derefter lader man langsomt en garvningsbouillon strømme ind. Et sidste lag af garvebark forhindrer også her at luften kan trænge ind. Læderet er "kogt", når det har fået en ensartet brun farve.

 Versatz Grubengerbung

I denne video lærer du, hvordan naturlig solbrænding fungerer uden kromsalte:

 

Andre kilder (Adgang 22.11.2018):

  • spektrum(punkt)de/lexikon/chemie/gerberei/3666

  • manufactum(punkt)de/gerbverfahren-c199663/

  • lederpedia(punkt)de/lederherstellung/gerbung/pflanzliche_gerbung_gerbverfahren_und_durchfuehrung

Gusti Leder Nature

Joe model Joe
Rygsæk læderrygsæk lædertaske dame herre brun læder
639,00 DKK
Ginny model Ginny
Brilleetui etui til briller solbrille læderetui vintage brun læder
129,00 DKK
gusti-laeder.dk Reviews with ekomi.dk