A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V W Y Z

Vegetabilsk garvning

Generelt om vegetabilsk garvning

Plantegarvet læder kaldes for vegetabilsk læder. Det kaldes også vegetabilsk garvet læder, garvet læder eller gammelt garvet læder. I flere århundreder var vegetabilsk garvning den fremherskende garvningsmetode. Nu om dage er det kun 10-12 % af alt læder, der gøres holdbart ved hjælp af vegetabilsk garvning.
Der anvendes bark af eg og gran, tara-bælg, olivenblade, quebracho træ eller mimosa bark til at garve læderet med. De aktive stoffer, der findes i disse plantearter, kaldes "tanniner". De produceres og opbevares af planterne for at imødegå rovdyr. Der findes op til 300 plantearter globalt set, der kan producere disse aktive stoffer. Hos Gusti Læder garves alle produkter i nature-sortimentet ved hjælp af bark fra balbultræet.

babooltree_Easy-Resize-com

Forskellige garvningsformer

Vegetabilsk garvning er opdelt i to forskellige typer: brøndgarvning og tøndegarvning. Ved den betydeligt længerevarende brøndgarvning har læderet brug for 20-30 måneder, indtil det har gennemgået hele processen. Skindene bliver forhåndsgarvet i 6-18 brønde i "farvekursus" og kommer derefter i "vask" eller "sæt". Ved tøndegarvning, som kun varer et par dage, anvendes en mere koncentreret væske og tøndens mekaniske bevægelse til at gøre skindene holdbare. For at fremskynde garvningen i brønden kombineres den sommetider med tøndegarvning. På grund af tidsfaktoren anvendes tøndegarvning imidlertid til de fleste garvninger af naturlæder. 

Pflanzengerbung Gruben

Egenskaber for garvet læder

Garvning med vegetabilske midler anses generelt for at være dyrere end den tilsvarende chromgarvning. Det skyldes især, at man skal bruge op til 30 kg bark eller 20 kg frugt for at garve et enkelt skind. Egenskaberne ved det færdige naturlæder afhænger af surhedsgraden i den væske, som læderet er blevet garvet med. Med syreholdige garvningsvæsker og en tilstrækkelig lang garvetid kan man opnå et relativt fast læderprodukt. Til gengæld får man et blødere læder med milde væskesyre.

vegetabile Gerbung Gusti Leder

Farvning af vegetabilsk garvet læder

Den karakteristiske farve for naturlæder er brunt eller lysebrun. Faktorer som lys, fugt og smørelse kan påvirke farven på ufarvet læder. Jo mere fugtigt og fedtet læderet er, jo mørkere er det. På den anden side vil læderet være lettere, desto tørrere det er. Derfor bør du regelmæssigt behandle dine vegetabilsk garvede læderprodukter med de rette plejeprodukter.

Fettung Taschen Gusti Leder

Få mere at vide om vegetabilsk garvning i denne video:

Andre kilder (Adgang: 12.12.2018)

  • lederpedia(punkt)de/lederherstellung/gerbung/pflanzliche_gerbung_gerbverfahren_und_durchfuehrung

  • leder-info(punkt)de/index.php/Pflanzlich_gegerbtes_Leder

  • lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/Vegetabile_Gerbung

  • lederpedia(punkt)de/lederherstellung/gerbung/pflanzliche_gerbung_mit_gerbstoffe_und_extrakte

Gusti Læder Nature produkter

Leon model Leon
Skuldertaske collegetaske læderskuldertaske brun læder
799,00 DKK
Timmy model Timmy
Penalhus penneetui penneæske blyantsæt skriveredskaber kontorartikler brun læder
79,00 DKK
Joey model Joey
pung tegnebøger pengepung vintage herre brun læder
149,00 DKK
Eleanor model Eleanor
Rygsæk læderrygsæk lædertaske dame herre brun læder
719,00 DKK
gusti-laeder.dk Reviews with ekomi.dk