A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V W Y Z

Chromgarvning

Generelt om chromgarvning

Det var først i år 1858, at man begyndte at gøre forsøg med chromsalte ved garvning. Chromgarvning blev hurtigt den fremherskende garvningsmetode, og først opdagelsen af denne metode muliggjorde den mangfoldighed, der findes i nutidens læderindustri. I dag anvendes chromgarvning til ca. 85 % af den globale læderproduktion, hovedsageligt til beklædningslæder, overlæder til sko og til polsterlæder.

Chromgerbung Leder Gusti

Egenskaber ved den chromgarvede læder

Læder, der er garvet med chromsalte, adskiller sig fra det vegetabilsk garvede læder ved at have dobbelt så stor trækstyrke som det vegetabilskt garvede. Produktet er også lysere, fordi chromsaltene ikke optages i skindet under garvningen. Garvningsprocessen er også mere hurtig og sparer på materialer, hvilket også sparer omkostninger.
Særligt populært er det såkaldte "wet blue"-læder, som stadig er vådt under produktionen og efter garvningen. Det åbenporede læder med sin karakteristiske blålige farve er let at opbevare og kan derfor transporteres omkring alle verdens grænser.

Wet Blue Leder Gusti

Chrom-VI garvning

Der kommer gang på gang meldinger i nyhederne om farlige chromniveauer i lædervarer. Der er især tale om chrom-VI, som er skadeligt for miljøet. Chrom-III anvendes derimod ret ofte til garvning og er uskadeligt for sundhedstilstanden. Generelt forårsager det ingen allergiske reaktioner på trods af den intensive hudkontakt i sko- og tøjlæder.

Som følge af produktionsfejl kan det sundhedsskadelige chrom-VI komme ind i læderet og udgøre en risiko for den endelige forbruger. I læderprodukter, der er garvet med chrom-III, kan krom-VI kun forekomme under meget specifikke betingelser. Inhalering af chrom-VI støv anses for at være kræftfremkaldende, som dog ikke kan dannes ud af læder. Den resterende risiko for allergi ved den daglige brug af læder er lille. Kun en ubetydelig lille del af befolkningen (ca. 0,5 %) har en chromallergi.

Chrom VI Chromgerbung

Økologien i chromgarvning

Der opstår affaldsmaterialer og chromholdigt spildevand, som må behandles og genanvendes på forsvarlig måde. Moderne garverier formår at genvinde værdifulde stoffer og binder således næsten 97 % af det anvendte chrom. Det minimerer forureningen af spildevandet og sparer omkostninger.  

Chromgerbung Gusti Leder

Chrom under produktionen hos Gusti Læder

Hos Gusti Læder kan vi garantere en meget høj slidstyrke for alle vore chromgarvede produkter. Alle produkter inden for Gusti Læder Studio-serien er chromgarvede. De største producenter under Gusti Læder Studio sortimentet overholder de internationale produktionsstandarder som fx SA 8000. Der udføres regelmæssige laboratoriumsprøver på alle lædertyper fra producenterne for at sikre, at de vejledende værdier for chrom VI overholdes. Disse prøver udføres af anerkendte laboratorier i Indien og af "TÜV SÜD".

 

Andre kilder (Adgang 7.11.2018)

  • leder-info(punkt)de/index.php/Chromgerbung

  • lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/Chromgerbung

  • oeko-fair(punkt)de/clever-konsumieren/kleiden-schmuecken/leder/herstellung6/gerben/chromgerbung

 

Gusti Læder Studio

Acton model Acton
Mavetaske festivaltaske bæltetaske dame sort læder
359,00 DKK
Alena model Alena
Rygsæk cykelrygsæk hverdagsrygsæk backpack brun læder
719,00 DKK
gusti-laeder.dk Reviews with ekomi.dk