Læderets strækbarhed
Generelt om læderets strækbarhed
Læderets strækbarhed afhænger af den garvning og af den anvendte del af skindet. Strækbarheden for chromgarvet læder er f.eks. større end stækbarheden for vegetabilsk garvet læder. Denne egenskab er af stor betydning for læderfremstillingen. Det afhænger altid af det produkt, der skal fremstilles: Et bælte behøver f.eks. ikke at være særlig elastisk i forhold til læderhandsker.
Årsager til læderets strækbarhed
Læderets fiberstruktur, som også er afgørende for læderets strækbarhed, afhænger af forskellige årsager.
Strækbarheden varierer afhængigt af dyrets alder. Eksempelvis er skindet hos ældre køer mere løst end hos ungdyr.
Dette skyldes, at de har produceret mælk i mange år. Desuden har de forskellige skinddele altid forskellige extensibiliteter. Illustrationen nedenfor viser, hvordan strækbarheden af f.eks. et chromgarvet okselæder er fordelt. De rødfarvede områder er mere end 100 % strækbare, de gule områder mellem 75 og 100 %. De grønne områders strækbarhed er ikke nærmere defineret.
Andre kilder (Adgang 14.01.2019):
- lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/Dehnbarkeit
- softart-leder-shop.de/btc/leder-lexikon/begriff/dehnbarkeit