A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V W Y Z

Læderproduktion

Læder er fremstillet af dyreskind. Der er forskel på de enkelte processer, alt efter om der er tale om en kemisk eller naturlig proces, og om arbejdet foregår på traditionel vis eller maskinelt. I alt udføres der flere individuelle trin. Garvning er den mest kendte og vigtigste individuelle proces.

 

De enkelte trin i læderproduktionen

Her beskrives kort de mest almindelige enkeltstående trin, som udføres ved kromgarvning.

1. rå hud

2. opmåling og udvælgelse

3. blødgøring

4. kalkning/afhåring

5. afkødning

6. spaltning

7. bejdsning

8. afkalkning

9. pickling

10. garvning

11. neutralisering

12. tørring/afvanding

13. eftergarvning

14. sortering

15. foldning/ regulering af tykkelse

16. våd finish

   Blegning

   Farvning

   Indsmøring

17. Blødgøring (kløvning, fræsning, valsning)

18. tørring

   Hængetørring

   Vakuumtørring

   Tørring ved udspænding

   Pasting-proces

   Tørring ved høj frekvens

19. overfladebehandling


1. rå hud

I begyndelsen af læderproduktionsprocessen er huden rå og helt ubehandlet. Hvis rå hud ikke kan forarbejdes til læder umiddelbart efter udvindingen, skal den opbevares. Dette er kun muligt ved at konservere skindet, da bakterier allerede inden for meget kort tid begynder at nedbryde skindet.

2. opmåling og udvælgelse

Ved begyndelsen af læderforarbejdningen kontrolleres råmaterialet altid. Dette indebærer normalt, at skindet måles i hånden, men det kan også ske ved hjælp af maskiner. Tykkelsen bestemmes, og eventuelt testes endda tæthed og styrke. Under alle omstændigheder kontrolleres skindet også for fejl og mangler.

En sådan kontrol er nødvendig igen og igen under hele produktionsprocessen, så slutproduktet opfylder alle krav til videreforarbejdning.

bearb_Messen-1

3. blødgøring

Efter lagringen skal skindene tilbageføres til deres oprindelige tilstand. Dette starter med at sætte huden i blød.

 

4. kalkning/afhåring

Formålet med kalkning er at fjerne overskydende hår fra skindet og reducere mængden af fedt. Dette trin er naturligvis kun nødvendigt, hvis skindet skal bruges uden hår. Derfor er dette trin ikke nødvendigt for skind og pelse.

Kalkning er således et vigtigt skridt som forberedelse til det mest velkendte arbejdsskridt, garvning. Tidligere blev denne proces udført ved hjælp af aske. I dag anvendes der ofte calciumhydroxid og natriumsulfid til dette formål. Disse stoffer producerer imidlertid spildevand, som derefter skal behandles og ikke udledes i miljøet.

Kalkning er det trin, der afgørende bestemmer det senere læders egenskaber. Jo længere tid huderne forbliver i kalkningsprocessen, jo blødere bliver læderet. Så hvis man ønsker at fremstille stærkt og robust læder, skal kalkningstiden forkortes.

Efter kalkningen løsnes hårene i overhuden, kød- og fedtrester er løse nok til at blive fjernet og befriet for unødvendige protein- og fedtstoffer. Desuden forberedes huden yderligere til garvning ved at læderfibrene svulmer op og huden nedbrydes.

Kalkningsprocessen har nu løsnet hårene, så skindet fjernes fuldstændigt i afhåringsfasen.

5. flåning

Som tidligere beskrevet er skindet allerede forberedt til flåning.

6. spaltning

Et skind består af forskellige lag kaldet spalter. I spaltningstrinnet adskilles skindet i overfladiske spalter. Det er almindeligt at adskille kødspalten, narvspalten og midterspalten.

bearb_maschinelles-spalten

7. bejdsning

Bejdsning blødgør læderet og gør læderets fibre mere fleksible. I dette trin bruges enzymer til at nedbryde forskellige proteiner.

8. afkalkning

Dette trin kaldes også afkalkning og er allerede forklaret ved navnet.

9. pickling

Syre og salte sænker skindets pH-værdi og gør huden modtagelig over for garvestoffet.

10. garvning

Garvning er det udtryk, der bruges til at beskrive selve omdannelsen af skindet til læder. Tidligere var der tale om et skind, som indeholdt naturlige proteiner og dermed stadig var organisk, hurtigt nedbrydeligt materiale. Garvning fikserer og tværbinder nu proteinerne, hvilket resulterer i en stabilisering, der gør læderet mindre modtageligt.

Den egentlige garvningsproces finder sted i den udbredte kromgarvning ved tilsætning af kromsalt (III-valent). I andre garvningsprocesser anvendes en lang række andre stoffer, som kan være naturlige, syntetiske eller kemiske.


11. neutralisering

Under neutraliseringen justeres skindets ph-værdi så skinde er klar til de følgende trin.


12. tørring/afvanding

Formålet med tørringen er at fjerne vand fra skindet. Skindet presses ud mellem to valser.

13. eftergarvning

Eftergarvning er den proces, hvor skindet gennemgår endnu en garvningsproces. Formålet er at optimere skindets udseende og følelse. Afhængigt af deres senere anvendelse kan skindet gøres klar til særlige efterbehandlinger under eftergarvning. F.eks. kan man påvirke blødheden, synligheden af kornstrukturen, lysægtheden, farvningen, vægten, stabiliteten og farvemulighederne.

14. sortering

Det tilsyneladende enkle trin med at sortere skindet er, ligesom det første trin, der er beskrevet her, et trin, der skal udføres igen og igen, og som er meget betydningsfuldt. Skindene kontrolleres for revner, størrelse, kornfejl, fasthed, parasitangreb osv. Læderet kan derefter klassificeres efter kvalitet.

15. foldning/tykkelsesregulering

Hvis skindet ikke opfylder tykkelseskravene efter kontrollen eller er ujævnt, høvles det glat ved at føre det ind i en maskine, der er beregnet til dette formål. De høvlede læderrester videresælges ofte samlet som billigt møbelstoflæder.

16. våd efterbehandling

Blegning, farvning og indfedtning betragtes som vådbehandling.

Blegning

Ved blegning af læderet justeres uønskede misfarvninger eller ujævn farvning.

Farvning

Læderet kan derefter farves i den ønskede farve. Afhængigt af metoden er det muligt at farve med naturlige eller kemiske midler.

Fedtning

Fedtning af læder bruges som en måde at blødgøre læderet på.

17. Blødgøring (kløvning, fræsning, valsning)

18. tørring

   Hængetørring

   Vakuumtørring

   Tørring ved udspænding

   Pasting-proces

   Tørring ved høj frekvens

19. overfladebehandling

 

Yderligere kilder: https://www.leder-info.de, tilgået den: 15.06.2018, https://www.leder-info.de/index.php/Gerbung, besøgt den: 02.07.2018.

 

Vores produkter

Leon model Leon
Skuldertaske collegetaske læderskuldertaske brun læder
799,00 DKK
Moreno A. Moreno A.
Rygsæk cykeltaske styrtaske city-rygsæk rygtaske bæretaske brun læder
fra 759,00 DKK
Shelton model Shelton
Nøglering nøglekæde lædermærke graverbar af brun læder
29,00 DKK
gusti-laeder.dk Reviews with ekomi.dk