A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V W Y Z

Vegetabilske garvestoffer

Generelt om vegetabilske garvestoffer

Når der anvendes vegetabilsk garvning, foretages garvningen af læderet med plantebaserede midler. De indeholder det sekundære plantestof "tannin", som planter producerer for at beskytte sig mod rovdyr. Det giver ikke kun den bitre, pelsagtige smag i nogle fødevarer, men har også en garvende effekt. Den forekommer mest i tropiske til subtropiske områder og i visse celleformer af visse plantearter. Mængden af tanniner afhænger ikke kun af plantearten, men også af plantedelene.
 Pflanzengerbstoffe Gusti Leder

Garvestoffer i bark og træ

Kun få planter kan have en høj andel af tanniner i deres blade eller rødder. Langt mere spredt er tannin i planternes bark, frugt og træ. Barken af egetræ, gran, mimosa, mangrove, pil, hæmlock og babultræ anvendes som vegetabilsk garvestof. Træ anvendes sjældent direkte i garvningsprocessen. De udvaskes, og derefter ekstraheres tanningsekstraktet fra den resulterende opløsning. Til dette formål er egetræ, quebracho, kastanjetræ, urunday-træ, tizera-træ og catechu-træ velegnet.

Eichenrinde Gerbmittel

Garvestoffer i frugter og bær 

Til de tanninholdige frugter hører Valonea og Trillo, Dividi, Myrobalanen, Algarobilla, Tara og Bablah. Plantearterne af disse frugter forekommer i tropiske til subtropiske områder. Garvestoffet "sumak" findes i bladene fra sumak-arter, der forekommer i Sydeuropa (garvetræ, paryktræ, garvebusk, hjortetaks sumak). Der kan også fremstilles et garveekstrakt af bladene og stænglerne fra gambirbusken. Blandt de mest kendte garverødder er Canaigre- og Badan-rødderne.

Valonea Frucht Gerbstoff

Udvaskning af garveekstrakt

Garvestoffet kan kun udfolde sin garvningseffekt, hvis det er blevet makuleret og derefter gjort opløseligt ved hjælp af vand. Denne proces kaldes "udvaskning". Garvestofferne ekstraheres i tempereret vand. Den resulterende garvningsbrygning er forskellig alt efter koncentrationen af garvestofferne. Målet er altid at fremstille så kraftige brygninger som muligt eller endda faste ekstrakter. De vigtigste ekstrakter er egebarkekstrakt, kastanjebarkekstrakt, quebracho-ekstrakt, mimosa-barkekstrakt, granbarkekstrakt, mangrovebarkekstrakt, hæmlockbarkekstrakt, sumakekstrakt, valoneaekstrakt, myrobalanekstrakt og gambir.
 Gerbextrakt Auslaugen Gusti Leder

 

Andre kilder (Adgang 18.12.2018):

  • lederpedia(punkt)de/lederherstellung/gerbung/pflanzliche_gerbung_mit_gerbstoffe_und_extrakte

  • gusti-leder(punkt)de/lexikon/pflanzengerbung

  • gusti-leder(punkt)de/lexikon/tannine

  • gusti-leder(punkt)de/lexikon/vegetabile-gerbung

Gusti Læder nature

Fiona model Fiona
bog notesbog skitsebog gæstebog dagbog DIN b4 brun læder
239,00 DKK
Piet model Piet
toilettaske kosmetiktaske make-up pung brun læder
179,00 DKK 279,00 DKK
Frank model Frank
Skuldertaske lædertaske håndtaske taske brun læder
479,00 DKK
gusti-laeder.dk Reviews with ekomi.dk