A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V W Y Z

Chromgarvestoffer

Generelt om chromgarvestoffer

Læderproduktionens vigtigste fase er nemlig garvningen, for det er her, at skindet bliver til ægte læder. Til dette formål anvendes der visse "garvningsmidler", som hovedsagelig forhindrer nedbrydning af huderne. 4-45 % af garvestofferne absorberes i huderne, hvor de lagres og dermed får kollagenfibrene i læderet til at gå i opløsning. Ud over vegetabilske og syntetiske garvestoffer anvendes især chromgarvestoffer i denne proces.

 Gerbstoffe Gerbung Leder

Nyttiggørelse af chrom(III)oxid

I modsætning til de vegetabilske garvestoffer, så er mineralske råvarer ikke vandopløselige. Derfor skal de vandopløselige chromsalte først fremstilles ved en kemisk proces. Af de 480.000 tons chromstoffer, der produceres om året, er 125.000 tons alene chrom(III)oxid. I dag anvendes det grønne chromsalt globalt set i 85 % af alle de forskellige lædertyper i læderproduktionen. Det chromholdige spildevand og affaldsmaterialer, der produceres under chromgarvning, nyttiggøres, behandles og genanvendes i de moderne garverier.

Gewinnung Chromsalze

Egenskaber ved chromgarvet læder

Sammenligner man chromgarvet læder med vegetabilsk garvet læder, så vil man kunne konstatere, at ud over det dobbelte i trækstyrke vil være det færdige læder og er betydeligt lettere. Kun op til 4 % af garvestoffet optages i skindet og er derefter lettere at hydrofobisere (imprægnere). Denne garvningsproces er også særlig populær på grund af dens omkostnings- og materialebesparende og frem for alt hurtige garvningsproces.

Eigenschaften Chromgerbung Leder

Chrom(III) vs. krom(VI)oxid i læderproduktionen

Chrom(III)oxid fremkalder ikke allergiske reaktioner hos de fleste mennesker og anses derfor for at være sundhedsmæssigt ufarligt. Det nærstående chrom(VI)oxid er dog skadeligt og bør undgås. I sjældne tilfælde kan det dog også dannes i stoffer, der er garvet med chrom(III) under dårlige garvningsforhold. Dette kan bedst forebygges ved at gengarve vegetabilsk og ved jævnlig brug af fedtmidler.

Chom VI Gerbung

Chrom under produktionen hos Gusti-Læder

Samtlige produkter inden for Gusti Læder Studio-serien er chromgarvede. De største producenter af Gusti Læder Studio-serien overholder de internationale produktionsstandarder som f.eks. SA 8000. Der udføres regelmæssige laboratorieprøver på alle lædertyper hos producenterne for at sikre, at de vejledende værdier for chrom VI overholdes. Disse prøver udføres af anerkendte laboratorier i Indien og af "TÜV SÜD".

Du kan finde flere oplysninger om de forskellige metoder for garvning i denne video:

 

Andre kilder (Adgang 04.12.2018):

  • leder-info(punkt)de/index.php/Gerbstoff

  • leder-info(punkt)de/index-php/Mineralgerbung

  • leder-info(punkt)de/index.php/Chromgerbung

  • lederzentrum(punkt)de/wiki/index.php/Chrom-III

 

 

Gusti Læder Studio

Acton model Acton
Mavetaske festivaltaske bæltetaske dame sort læder
279,00 DKK 359,00 DKK
Alena model Alena
Rygsæk cykelrygsæk hverdagsrygsæk backpack brun læder
719,00 DKK
gusti-laeder.dk Reviews with ekomi.dk