A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V W Y Z

Eftergarvningsmidler

Eftergarvning generelt

For at opnå visse egenskaber ved det færdige læder (f.eks. farve, blødhed og fylde) er hovedgarvning ikke altid tilstrækkelig. Derfor garves læderet ofte yderligere. Man kan ikke forvente, at et læder opfylder alle krav, så man bør koncentrere sig om de vigtigste og mest væsentlige ønsker. Eftergarvningen skal bl.a. have indflydelse på bl.a: Læderets lysere farve (blegningseffekt), indfarvningsevne, fylde, brugsrelaterede egenskaber (vægt, hygiejne), lysægthed, kornfinhed, kornstyrke, forarbejdningsrelaterede egenskaber (formfastholdelse), læderets blødhed og finish.

Nachgerbung Eigenschaften Leder

Brugen af eftergarvningsmidler

Alle garvningsmidler kan også anvendes som eftergarvningsmidler. Hvert eftergarvningsmiddel giver et forskelligt resultat afhængigt af den forudgående hovedgarvning. De vigtigste eftergarvningsmidler er dog harpiks- og polymergarvningsmidler samt syntetiske og vegetabilske garvningsmidler. De har en særlig indflydelse på læderets fylde og struktur i eftergarvningen. Sammen med neutralisering, farvning, genfedtning og imprægnering er eftergarvning en del af den våde efterbehandlingsproces. 
Harz Gerbung Gusti Leder

Anvendelsestidspunkt for eftergarvningsmidlerne

Det er vigtigt at være opmærksom på, hvornår og under hvilke betingelser de forskellige garvestoffer anvendes. Mineralske eftergarvningsmidler som f.eks. krom eller aluminium skal påføres kromlæderet umiddelbart før afsyringen. Syntetiske garvestoffer eftergarves derimod først efter afsyring, men før farvning eller endog efter fedtning af læderet. Det samme gælder for vegetabilske eftergarvningsmidler. Eftergarvning med fedtstoffer sker altid efter farvningen.

 Einsatz Nachgerbstoffe

Eftergarvet læders egenskaber

Hvis du ønsker at øge læderets blødhed, skal du bruge garvestoffer med en lav garvningseffekt eller en fedtende effekt, f.eks. maskerede kromgarvestoffer eller glutardialdehyd. For at give læderet mere fylde og dermed en synlig tykkelse anvendes harpiksgarvestoffer, men også syntetiske eller vegetabilske garvestoffer. For at øge læderets elegance (finhed af læderet, tæt korn) anvendes krom- eller syntetiske garvestoffer. De anvendes også sammen med aluminiumsgarvestoffer for at forbedre læderets lysægthed. Eftergarvningen siges at have en lysnende virkning.

Hvis du vil lære mere om de enkelte trin i garvningen, kan du se denne video:

 

Yderligere kilder (besøgt 13.12.2018):

  • lederpedia(punkt)de/lederherstellung/nachgerbung/nachgerbung

  • leder-info(punkt)de/index.php/Gerbung

  • de(punkt)wikipedia(punkt)org/wiki/Gerben

Vores produkter

Charleen model Charleen
Håndtaske skuldertaske lædertaske aftentaske vintage brun læder
359,00 DKK 399,00 DKK
Chester model Chester
Toilettaske kosmetiktaske make-up taske brun læder
479,00 DKK
gusti-laeder.dk Reviews with ekomi.dk